Uitdaging 4 De Liefde is attent

-Hoe rijk zijn uw gedachten, God, hoe eindeloos is het aantal, ontelbaar veel, meer dan er  zandkorrels zijn.

Psalmen 139:17-18

Liefde denkt na. Liefde laat zich niet mee sleuren door Emoties. Liefde houd je gedachten bezig. Dit omdat liefdevolle daden voortkomen uit liefde volle gedachten.

Als je verliefd bent kost het je geen enkele moeite om attent te zijn. Je kon dagen dagdromen over je geliefde. Niets was te veel. Alles werd uit de kast gehaald om een goede indruk te maken.
Je kon makkelijk zeggen dat je de hele tijd aan de ander dacht, omdat je ook niet anders kon.

Als je getrouwd bent gaat de verliefdheid vaak over. Het jagen achter de vrouw aan zit er op voor de man. En de vrouw heeft eindelijk een man.
De grote vlammen doven wat, het hout gloeit wat na, en het attent zijn neemt af. Je eigen baan en zaken, krijgen weer mee aandacht. Je eigen IK dus. Zonder dat je er erg in hebt beginnen de behoefte van je partner uit het zicht te raken.
Zaken als trouwdag, verjaardag worden vergeten. Omdat je nu samen bent en die ander dus deel is van jouw leven moet je de ander betrekken bij beslissingen, en dat wordt dan nog wel eens vergeten.
De ander zal mogelijk aan je vragen of je nog wel eens aan de ander denkt, of dat je alleen nog maar aan jezelf denkt.
Als je niet leert attent te zijn, zul je regelmatig spijt hebben van de gemiste kans om blijk te geven van je Liefde aan de ander.

Achteloosheid is een vijand van de Liefde en van een liefdevolle relatie.

Vrouwen zijn over het algemeen meer attent dan een man. Dat is ook logisch als je bedenkt dat een man vaak zijn aandacht maar op een ding kan houden, en gefocust is op dat ene ding als een laserstraal op het te behandelende punt.

Een vrouw zit anders in elkaar, zijn kan bellen, koken, weten waar de kinderen zijn, bekommeren om anderen, en af vragen waarom haar man haar niet even helpt. Zij kan dit allemaal tegelijk. Een vrouw zal bij alles wat ze doet ook vaak denken aan wat een ander of de ander er van vind. Deze eigenschappen laten zien hoe God vrouwen geschapen heeft om hun man aan te vullen. God zei al bij de schepping in Genesis 2:18: ‘Het is niet goed dat de mens alleen is, ik zal een helper voor hem maken die bij hem past’.
Deze verschillen tussen man en vrouw geven geregeld ook onbegrip naar elkaar toe.
Mannen zijn rechtlijnig, weinig woorden, de boodschap is kort maar bondig en soms kort genoeg om een vrouw overstuur te krijgen.
Vrouwen spreken vaak meer tussen de regels door. Een man moet vaak goed luisteren naar wat er gesuggereerd wordt, als hij volledig wil begrijpen wat zijn vrouw bedoelt.
Als echtgenoten dit niet van elkaar weten, heeft dat vaak woordenwisselingen  tot gevolg.
De man vraagt zich af waarom de vrouw niet gewoon zegt wat ze bedoelt en de vrouw vind haar man maar ongevoelig.
Een vrouw heeft behoefte aan een attente actie van haar man. Het is een manier om haar te laten merken dat hij van haar houdt.  Een man moet dus altijd goed naar zijn vrouw luisteren wilt hij haar geheime boodschap kunnen ontmantelen. En attent kunnen zijn, doet hij dit niet dan mist hij dus zijn kans om attent te kunnen zijn.
Een vrouw kan dus heel boos worden als een man haar signalen niet oppikt en hij haar om uitleg vraagt wat zij nu eigenlijk bedoelt. Want dat moet een man snappen, ja toch vrouwen.? Niet dus.
Liefde vraagt attentheid van beide kanten. Het gaat om een attentheid die bruggen bouwt door een werkbare combinatie van geduld, vriendelijkheid en onbaatzuchtigheid.
Liefde moet groeien zegt men wel eens, wat hier mee bedoelt zou kunnen worden is dat je elkaar halverwege moet ontmoeten, je de unieke denkwijze van de ander leert kennen en respecteren en waarderen.
Denk dus na hoe je je boodschap brengt, geef je woorden een rustpauze, reageer uit Liefde naar de ander met geduld en vriendelijkheid.

Ik ga ervan uit dat de Uitdaging van vorige week je goed is gelukt.

De nieuwe Uitdaging klinkt als volgt:
‘Neem deze dag een keer contact op met je man of vrouw met maar 1 bedoeling.Vraag hoet het met hem of haar gaat en of er iets is wat je voor hem of haar kunt doen.

Pak je notitie boekje er weer bij en geef voor jezelf antwoord op de volgende vraag:

Wat heb je over jezelf of je partner geleerd door deze opdracht uit te voeren? Hoe kun je ervoor zorgen dat attentheid een normaal en oprecht onderdeel van je leven wordt?

Filippenzen 1:3

Ik dank mijn God altijd wanneer ik aan je denk.

Doe jij dat wanneer je aan je man of vrouw denkt?

Leuk dat je even langs kwam op mijn blog. Dank je wel.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.