Uitdaging 12 De Liefde laat de ander winnen.

Heb niet alleen uw eigen belangen voor ogen, maar ook die van de ander.

                                         Filippenzen 2:4


Als iemand je zou vragen drie terreinen op te noemen waarop jij en je partner van mening verschillen, dan zou je dat waarschijnlijk zonder al te veel moeite kunnen doen. Misschien zou je, met een paar minuten denktijd, zelfs wel een top tien kunnen maken. Helaas zullen deze kwesties telkens weer naar boven komen in de gesprekken tussen jouw en je partner, tenzij een van beide inschikkelijk wordt.
Helaas is het zo dat veel mensen geboren zijn met een koppigheid die niet echt bevorderlijk is voor je huwelijk.
Wie doet er dus water bij de wijn, wie laat de ander winnen.

Koppigheid is niet altijd negatief, zeker niet als het aankomt op het beschermen van de normen en waarden, en je prioriteiten, en je gehoorzaamheid aan God. Het gaat hier meer op wat voor kleur worden de wanden in de slaapkamer of waar staat de stofzuiger in de kast.
Serieuzere zaken waar soms een van de twee zich gewonnen moet geven is als de een nog graag een kindje erbij wilt en de ander niet. De een wilt met de hele familie en de ander dus juist niet. De een wilt graag huwelijkspastoraat en de ander niet. De een wilt graag samen in een Bijbelstudie groep in de kerk en de ander niet. Dit soort situaties zijn ook van die mooie verwijt onderwerpen bij meningsverschillen.
Gelukkig komen dit soort belangrijke verschillen niet dagelijks voor, tenzij een van de twee het niet los kan laten.
Een van de twee zal toch echt de hakken uit het zand moeten halen om niet alleen nog maar in onenigheid te hoeven leven.

Het woord dat tegenover koppigheid staat is bereidwilligheid. Welke van de twee ben jij in je huwelijk? Bereidwilligheid is de houding die ons zou moeten doordrenken tijdens gesprekken met elkaar wanneer je van mening verschilt. Je kan het vergelijken met een palmboom, die doorstaat de zwaarste stormen omdat ze mee buigt met de wind of de storm die op haar afkomt.
Het beste voorbeeld is het leven van Jezus zelf. Lees maar eens in  Fileppenzen 2 lees hier over de onzelfzuchtige Liefde…

Als God had Hij alle kracht en macht geen mens te worden, niet te sterven voor ons aan het houten kruis. Maar Hij deed het uit Liefde voor jouw en mij.
Ik zeg niet dat je jezelf aan het kruis moet slaan voor je partner, maar houd eens in gedachten wanneer je een meningsverschil hebt met je partner, wat Jezus voor jouw heeft gedaan. Doe water bij de wijn, laat je Liefde zien aan de ander. Ik zeg niet dat je over je heen moet laten lopen of je moet laten behandelen als een deur mat, de Liefde Koestert, kijk maar naar Uitdaging 11 in deze serie.
De Bijbel vraagt van ons om de gezindheid van Christus Jezus aan te nemen. ( Fil 2: 5).
Als Jezus je voorbeeld is in je leven, laat dan los waarop je recht hebt, ter wille van de ander.
Zie het niet als zwak zijn dat je flexibel en mee gaand bent zie het als investeren in je huwelijk, een daad in de voetsporen van Jezus. Bij ruzie probeer te onthouden wat is belangrijker mijn gelijk, mijn huwelijk en het in de voetsporen lopen van Jezus. De keus is aan jouw.
Ik weet waar ik voor kies, nu jij nog.
Jakobus 3:17 is een tekst die als lijftekst zou moeten worden in veel huwelijken. Lees het maar is. Toe maar zoek het op het is een paar minuten misschien, maar het kan de redding van je huwelijk zijn. Behandel je man of vrouw niet als je vijand in je huwelijk, want dat is die niet, dat is de duivel. Vecht tegen de duivel niet tegen je partner. Bid voor je huwelijk, breng je huwelijk in het licht. Licht overwint van het duister.
Wees niet trots, maar laat de ander winnen.

De uitdaging voor deze week is:

Geef blijk van jouw Liefde door welbewust toe te geven op een terrein waar jij met je partner van mening verschilt. Vertel je partner dat je zijn of haar voorkeur prioriteit geeft.

Schrijf voor jezelf op op welk terrein heb je je partner gelijk gegeven? Wat heb je ervoor moeten opofferen? Hoe zal ‘deze houding’ jou in de toekomst helpen?
Was het echt zo erg als je dacht op je partner zijn/haar mening boven die van jezelf te stellen?

Laten we eindigen met Romeinen 12:18

Stel, voor zover het in uw macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven.

Tot volgende week.

Blijf dichtbij je Maker.

Leuk dat je even langs kwam op mijn blog. Dank je wel.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.