Uitdaging 22 De Liefde is Trouw

“Mijn vrouw zul je zijn, want ik beloof je trouw, en jij zult de HEER toegewijd zijn”

                        Hosea 2:22

Voor ons als christenen zou liefde de basis van onze identiteit moeten zijn. We zijn wedergeboren, ‘want God had de wereld zo lief dat Hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat een ieder die in Hem gelooft eeuwig leven heeft’ ( Johannes 3:16) Het grootste gebod dat wij als christenen kennen is heb de HEER uw God lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand en met heel uw kracht. Het één na belangrijkste is dit: Heb uw naaste lief gelijk u zelf. ( Markus 12:30-31) Hier door zouden anderen mensen ons dus moeten kunnen onderscheiden als volgers van Jezus. ( Johannes 13:35) Dit staat niet alleen hier maar ook in Efeziërs 3:17 en 1 Petrus 4:8 en 1 Tessalonicenzen 3:12. Wij zijn dus geschapen om Liefde uit te delen, maar wat doe je als je Liefde steeds wordt afgewezen? Hoe ga je daarmee om?

pizap.com14644612066231

Het verhaal van Hosea gaat in tegen alle menselijke logica in. Hij moest trouwen met een prostituee. God wilde door dit huwelijk laten zien dan Zijn liefde voor ons onvoorwaardelijk is. Zij kregen drie kinderen, Gomer bleef Hosea niet trouw, zij verliet hem en liet hem achter met een gebroken hart en de schande verlaten te zijn. Hij had van haar gehouden, maar zij had zijn liefde vertrapt. Ze waren naar elkaar toegegroeid, maar nu was ze ontrouw en overspelig geworden en gaf ze zich over aan de lusten van vreemden. God vroeg het onmogelijke zou je in deze tijd zeggen, dat Hosea opnieuw deze vrouw zijn liefde moest geven. Zij was inmiddels al verder weg gezakt naar de rand van de maatschappij, want hij moest haar nu van de slavenmarkt kopen. Maar hij deed wat God van hem vroeg.  Hosea liet haar opnieuw zijn onvoorwaardelijke liefde zien.

Dit verhaal is geen sprookje, het is om aan jouw en mij te laten zien dat God onvoorwaardelijk van ons houd. Hij blijft van ons houden en dit tonen, hoe vaak wij ook God verlaten en verachten. Hoe vaak heb jij God al afgewezen in je leven? Toch blijft God in genade en liefde reageren. ‘In hem zijn wij door zijn bloed verlost en zijn onze zonden vergeven, dankzij de rijke genade’. ( Efeziërs 1:7) afgewezen liefde blijft trouw.

In de Bergrede roept Jezus ons op tot deze vorm van liefde. Hij zei’Heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten, zegen wie jullie vervloeken, bid voor wie jullie slecht behandelen.( Lucas 6:27-28) Lees ook Lucas 6:32-35).

Wanneer God dus van ons vraagt om onze vijanden lief te hebben, hoeveel temeer moeten wij dan niet van onze partners houden, ook al voelen wij ons afgewezen, of verraden. Je partner hoeft jouw liefde niet te verdienen net zo goed niet dat jij Gods liefde hoeft te verdienen, God houd van je nu, morgen en tot in eeuwigheid.

Jij ben God niet, maar je wilt wel Jezus volgeling zijn, doe dan als Jezus je heeft opgedragen,

HEB JE NAASTE LIEF GELIJK JEZELF.

De Uitdaging voor deze week is:

Liefde is geen gevoel maar een keuze. Het is een actie die je uit eigen beweging onderneemt, niet automatisch zoals een kniereflex. Maak vandaag uit eigen beweging de keus dat je je partner zult liefhebben, ook als hij of zijn er geen belang aan lijkt te hechten. Zeg vandaag tegen je partner zoiets als: ‘Ik hou van jou. Punt uit. Ik heb de keus gemaakt om van je te houden, ook als jij niet van mij houdt’.

Schrijf deze week de antwoorden op de volgende vragen eens voor jezelf op:

Waarom is het zonder Gods liefde in je hart onmogelijk om op deze manier van je partner te houden?

Wat doet Gods aanwezigheid in jou?

Hoe zorgt Hij ervoor dat jij kunt liefhebben, zelfs als de liefde maar van één kant komt?

We sluiten deze week af met het lezen van:

Pslam 119:30

Ik heb de betrouwbare weg gekozen. 

2 gedachtes over “Uitdaging 22 De Liefde is Trouw

Leuk dat je even langs kwam op mijn blog. Dank je wel.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.