Debora

deborah-wotw

For English click Here

Bij GMG Nederland lezen wij in het Bijbelboek Richteren, en daar komt een vrouw uit de Bijbel in voor. Dus 2 vliegen in een klap, ik schrijf een blog over Debora die ik zowel hier als op GMG post.

Debora uit Richteren 4-5 heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis.

Debora was een profetes. Op het bekende schilderij van Salomon de Bray, een paneel uit 1635, wordt zij samen met een veel jongere Jaël en Barak uitgebeeld. G.F. Händel heeft zelfs een opera over haar geschreven.
Wie is Debora ( haar naam betekend ‘bijtje’ in het Hebreeuws). Een lieflijke naam, zoet als honing, tegelijkertijd prikkelend en scherp.
In het begin van het boek Richteren wordt beschreven hoe het volk Israël zich nergens meer druk over maakt. De boeken van Mozes staan als het ware ongebruikt in de kast. Niemand is meer geïnteresseerd in de inhoud hiervan (klinkt best bekend, lijkt in deze tijd ook zo te zijn). Het volk wordt laks en wordt een gemakkelijk prooi voor andere volken. De Israëlieten deden wat kwaad was in de ogen van de Here is een veel voorkomende zin in dit Bijbelboek.
Ze nemen de slechte gewoonte van de Kanaänieten over en gaan hun goden vereren. Dit veroorzaakt veel problemen voor het volk. Tot dat Debora opstaat en haar lied zingt.
Zij neemt niet alleen het woord, ook stimuleert en inspireert zij legeraanvoerder Barak om het volk vóór te gaan en voor eens en altijd een einde te maken aan de ellende waarin het volk zich bevind. Jaël stapt ook naar voren en maakt korte metten met Sisera, de aanvoerder van de tegenstanders. Debora en Jaël hun gezamenlijke moed en slimheid maakt een einde aan al het geweld. Waarna er 40 jaar rust heerst.

In het lied van Debora horen we hoe 2 wakkere vrouwen het toneel van de gewelddadige mannenmacht van dat ogenblik betreden. Het blijkt nu, dat Debora’s naam beter in verband gebracht kan worden met het Hebreeuwse begrip ‘dabar’, een profetisch woord. Dabar, wat betekend woord en daad horen bij elkaar. De dichteres  en profetes Debora doen haar naam eer aan. Het lukt de richters een neergaand spiraal te doorbreken. Een nieuwe kijk op de toekomst te bieden voor het volk.

Debora is haar naam meer dan waard.

200px-deborah

foto:Wikipedia

Blijf dichtbij je Maker.

Bewaren

Leuk dat je even langs kwam op mijn blog. Dank je wel.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.