Vrouwen uit de Bijbel: Ruth.

 For English click Here

Ruth: Loyaliteit en Liefde .

Ruth 1:16

Uw volk is mijn volk, Uw God is mijn God.

Het Bijbelboek Ruth is een prachtig Liefdes verhaal in een notendop. Alles menselijke emoties komen er in aanbod, van het grootste verdriet tot aan de meeste vreugdevolle triomf.

Ruth is een bijzondere vrouw, ze leeft een leven als weduwe als een buitenlandse in een land dat ze niet kent. Ze vormt een passend beeld van elke zondaar. Buiten dat ze een weduwe is is ze ook nog een staat arm. Er is geen uitzicht dat ze hier op een of andere manier nog uit gaat komen. In haar uiterste nood zocht ze de genade van haar schoonmoeder. Het verslag veranderde van hoe haar leven veranderde, het is een van de meest ontroerende geschiedenissen in de hele Bijbel.
Ruth haar verhaal speelde zich af aan het einde van het tijdperk Richteren in het Oude Testament.  Het was ongeveer een eeuw voor de tijd van David, in een tijd die vaak werd gekenmerkt, door anarchie, verwarring en ontrouw aan de wetten van God. Er heerste in die tijd ook een zware hongersnood in Israël.
Elimelech en zijn gezin moesten daarom vluchten naar Moab. Elimelech zijn gezin bestond uit zijn vrouw Naomi en twee zoons Machlon en Kiljon. Net als Abraham tijdens de hongersnood vertrok naar Egypte zo ging Elimelech naar Moab. Moab was een droog land met weinig bomen maar wel veel kuddes vee. Moabieten waren afstammelingen van Lots oudste dochter, uit haar incestueuze relatie met haar vader. Het kind dat uit deze onwettige relatie voort kwam werd Moab genoemd. Hij was een achterneef van Jakob. Moabieten en Israëlieten waren zacht uit gedrukt geen vrienden. Moabitische vrouwen misleiden opzettelijk Israëlieten tijdens hun door toch in de woestijn om afgoden te gaan aanbidden . ( Numeri 25). Moabieten aanbaden de god Kemos. De Bijbel noemt Kemos de gruwelijke god van Moab (1 Koningen 11:7, 2 Koningen 23:12) Deze afgod werd aanbeden met soms menselijke offers.
De Moabitische schoondochters waren Orpa ( dit betekent koppig) en Ruth ( dit betekent Vriendschap) Ruth was getrouwd met Machlon . Beide stellen bleven kinderloos. Zoals bekent is overleden Machlon en Kiljon ook en bleven de vrouwen dus alle 3 achter als weduwe in een tijd van hongersnood in een voor Naomi vreemd land. Nu hadden weduwe zo ie zo al niet veel overlevingskans in een tijd van hongersnood, maar daar kwam boven op dat ze ook geen naaste familie om zich heen hadden.
Toen Naomi dus hoorde dat de hongersnood in Israël over was besloot ze terug te keren naar Israël. Zowel Ruth als Orpa gingen met haar mee. Maar toen Naomi onderweg na ging denken over beide vrouwen hun toekomst besloot ze dat ze geen toekomst zouden hebben en stuurde de vrouwen terug naar Moab.
We weten allemaal dat Ruth dit niet deed en Orpa wel.
Ruth 1:6-14 beschrijft dit.
In Ruth 1:16-17 staat dat Ruth haar naam vriendschap eer aan deed, en ze met Naomi een vriendschapsband had opgebouwd en ze haar dus niet alleen liet terug gaan naar Israël. Ze zegt zelfs: De HEER is mijn getuige: alleen de dood zal mij van u scheiden!!.

Hoe mooi is dat? Ruth is zo trouw aan haar schoonmoeder dat ze zelfs zegt: Alleen de dood kan ons scheiden.
Ruth was bekeerd tot de God van haar Schoonmoeder, de God van Israël en wat het haar ook zou kosten ze liet haar schoonmoeder niet alleen, en ze zou de God van Israël blijven dienen tot de dag dat ze zou sterven.
Toen Naomi terug kwam in Betlehem werd ze herkent door veel vrouwen daar. Naomi haar naam betekend overigens Gelukkig. Omdat Naomi haar leven nu zo getekend was door verdriet, zeiden de andere vrouwen noem haar niet langer Naomi, maar noem haar Mara, want de Almachtige heeft mijn lot zeer bitter gemaakt. Toen ik hier wegging had ik alles, maar de HEER heeft mij met lege handen laten terugkomen. Waarom nog Naomi noemen nu de HEER zich tegen mij heeft gekeerd, nu de Almachtige me kwaad heeft aangedaan.
Dit was geen klacht, dit was een diep geworteld verdriet wat Naomi had. Zij wist net als Job, de Heer geeft en de Heer neemt.

Ruth had beloofd toen ze mee terug ging met Naomi dat ze voor eten zou zorgen en haar onderhoud. Dit deed ze uiteindelijk door graan van het land van Boaz te halen. De Left overs zeg maar. ( Ruth 2:2)
Soms loopt het leven zo anders dan je had verwacht. Ruth is daar een voorbeeld van.

Vragen:
1) Wat kunnen wij als heden daagse vrouwen leren van een vrouw als Ruth?
2) Op welke punten in je leven waar het even niet zo goed ging, kan je een voorbeeld nemen aan Ruth of was jij een Ruth?

Romans over Ruth.

Weet jij er nog meer deel ze dan hier in het commentaar vak.

Bewaren

3 gedachtes over “Vrouwen uit de Bijbel: Ruth.

  1. Het verschil tussen Abraham en Elimelech qua hongersnood: in het geval van E had het volk herhaaldelijk gezondigd en was de honger een straf / vloek van God. E probeert met zijn gezin aan die straf te ontkomen door naar Moab te gaan waar de hongersnood niet zo erg was. Het verhaal is eigenlijk juist een les in hoe je niet aan Gods oordeel ontkomt. Ruth had terug kunnen gaan naar haar ouders maar kiest juist heel bewust om zich onder de macht van God te plaatsen (haar uitspraak ‘God is mijn getuige’ was een eed uit die tijd) . En met die keuze volgde zegen. Dat is in hooflijnen de boodschap van dit boek…

    Geliked door 1 persoon

  2. Pingback: Ruth #woordvrouw – Look Around The Corner

  3. Pingback: Advent leesrooster dag 2 – LookAroundTheCorner

Leuk dat je even langs kwam op mijn blog. Dank je wel.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.