Uitdaging 6 De Liefde is niet Prikkelbaar

Uitdaging 6 al weer, ben heel benieuwd hoe het voor zover gaat.

De Liefde is niet Prikkelbaar, oke, ja en nu denk je misschien.

De Bijbel zegt er in Spreuken 16:32 het volgende over:

Beter een geduldig mens dan een vechtjas, beter zelfbeheersing dan een stad veroveren.

Iemand die liefheeft is moeilijker boos te krijgen dan iemand die prikkelbaar is en zich dus sneller ergert.

Hoe prikkelbaar ben jij ?
Soms lijkt het bij stellen dat ze elke gelegenheid aanpakken om boos te worden op hun partner. Ze zullen het ook zeker niet laten de ander het flink onder de neus te wrijven dat ie iets fout doet. Maar dat is geen Liefde.

Liefde onderdrukt het gevoel van , ik doe je wat…..

Liefde wordt niet boos en lijdt geen pijn, tenzij er naar Gods maatstaven een geldige reden is. Een liefdevolle man zal rustig en geduldig blijven. Woede uitbarstingen en geweld zijn niet aan de orde. Hij is genadig en houdt zijn boosheid tegen.

Een liefhebbende vrouw houd haar emoties onder controle. Ze wilt als een bloem zijn tussen de distels, en reageert niet prikkelbaar.
Als je je door de Liefde laat leiden ben je een bron van vreugde.

Ga eens te raden bij jezelf: ‘Ben jij een rustig briesje, of ben jij een storm die op de loer ligt om toe te slaan?’

Stress is een bron van het feit dat je prikkelbaar wordt of bent, wat ook een bron kan zijn is je relatie waar je inzit. De overdaad aan werk, alles waar TE voor staat. Maar ook aan te korten, denk aan slecht slapen, geen gezonde voeding, ziek zijn.
Stel prioriteiten, rem jezelf zo nu en dan even af, ga eens even lekker bij de Vader op schoot zitten. Laat je relatie leiden door Liefde, Lees Kolossenzen 3:12-14. Bid voor alles wat je zorgen geeft, in plaats van zelf je problemen op te willen lossen. Filippenzen 4:6-7 Laat taken aan anderen over als je het zelf te druk hebt ( Exodus 18:17-23) Wees matig ( Spreuken 26:16 ).
Houd je aan de zondagrust of in ieder geval aan een dag in de week, de Bijbel moedigt je daar toe aan. Daardoor krijg je adem pauze en wordt je minder prikkelbaar.

Er zit nog een diepere reden waarom je prikkelbaar kunt zijn, namelijk: ‘Egoïsme’. Als je prikkelbaar bent, is het in de kern van de zaak een probleem van het hart. Jezus zegt: Waar het hart vol van is loopt de mond van over in Mattheus 12:34.  Wees geen zuurpruim. Wees zoet als een perzik, je vangt meer mensen met honing dan met azijn. Mensen zijn liever bij iemand die liefdevol is dan bij iemand die prikkelbaar is.
Egoïsme heeft ook nog een andere verschijning namelijk Begeerte.
Door begeerte wordt je ondankbaar. Als begeerte in je hart zit zul je sneller prikkelbaar zijn omdat je iets wilt hebben waar je niet bij kan. ( Jakobus 4:1-3) Bitterheid schiet wortel als je veroordelend op iemand reageert en niet op een normale manier met je boosheid omgaat. Als een bitter mens wordt uitgedaagd, komt er woede te voorschijn ( Efeziërs 4:31) Hebzucht jagen naar meer die niet beantwoord wordt kan leiden tot prikkelbaarheid. ( 1 Timoteüs 6:9-10) Trots maakt prikkelbaar.

Liefde zal je aansporen tot mildheid, vergeving. Liefde moedigt aan blij te zijn voor een ander zodat je niet ’s nachts wakker ligt van jaloezie. Liefde herinnert je eraan dat je gezin belangrijker is dan je werk. Liefde laat je steeds meer met geduld en aanmoediging reageren op je partner, ipv boos of geërgerd te worden.

De uitdaging voor deze week:

Kies er voor om niet langer geërgerd, maar liefdevol te reageren op moeilijke situaties in je Huwelijk. Maak een lijst van gebieden in je leven waar je meer tijd moet inbouwen. Schrijf daarna alle verkeerde motieven op die je moet zien kwijt te raken in je leven.

Stel je zelf de volgende vragen:

1) Op welke gebieden van je leven moet je meer tijd inplannen?
2) Wanner was de laatste keer dat je overdreven boos bent geworden?
3) Wat was de reden van je boosheid?
4) Welke beslissingen heb je genomen?

Handelingen 24:16 zegt:

 Daarom tracht ook ik steeds mijn geweten zuiver te houden tegenover God en de mensen.

Leuk dat je even langs kwam op mijn blog. Dank je wel.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.