Uitdaging 10 De Liefde stelt geen voorwaarden

Maar God bewees ons zijn Liefde doordat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren.

Romeinen 5:8

Wat zou je antwoorden als iemand vraagt waarom houd je van je vrouw/man?
De mannen zullen mogelijk antwoorden haar gevoel voor humor, haar vriendlijkheid, en innerlijke kracht.
Misschien zeggen ze ook nog dat ze goed kan koken, het huis mooi inricht en een lieve moeder is voor de kinderen.

Vrouwen zouden mogelijk iets zeggen over zijn uiterlijk, of karakter. Ze zullen zijn stabiliteit en vastberaden prijzen. Ze zullen zeggen dat ze van hem houden omdat hij er altijd voor haar is, vrijgevig en behulpzaam is.
Maar wat als je man of vrouw niet meer zo is. Zou je dan nog steeds van je man/vrouw houden? Het antwoord is meest waarschijnlijk nee. Als je alleen maar van je partner houdt van wegen  zijn of haar kwaliteiten, dan verdwijnt de basis van je liefde als die kwaliteiten wegvallen.
De enige manier om een relatie tot de dood ons scheid zal slagen is door onvoorwaardelijke Liefde voor de ander. Liefde wordt niet bepaald door degene die liefde ontvangt, maar door degene die ervoor kiest om lief te hebben. De Bijbel gebruikt voor deze onvoorwaardelijke liefde het Griekse woord Agapé. Zij is anders dan andere vormen van liefde, zoals fileo (vriendschap) en eros (seksualiteit). Vriendschap en seks zijn allebei belangrijk binnen het huwelijk, en absoluut een onderdeel van het gezin dat je als man en vrouw vormt. Als jouw relatie alleen gebaseerd is op de zelfde interesse en sex dan is het niet zo sterk als het zou moeten.
Agapé is anders. Zij is onzelfzuchtig en onvoorwaardelijk . Als deze liefde niet de basis van je huwelijk vorm, dan zal je huwelijk gaandeweg zwakker worden. Agapé is liefde ‘in ziekte en gezondheid’, ‘in rijkdom en armoede’en ‘in voor en tegenspoed’. Het is de enige ware vorm van liefde. Het is namelijk Gods manier van lief hebben.  Hij houdt van ons niet omdat dat zo gemakkelijk is, maar uit pure onvoorwaardelijke liefde. Lees 1 Johannes 4:10 maar eens. En 1 Johannes 4:19. Als iemand zegt ik ben niet meer verliefd op zijn/haar partner, dan zeggen ze eigenlijk ik heb je nooit onvoorwaardelijk lief gehad. Het gevoel en omstandigheden waren het motief van de liefde. Je krijgt dan een huwelijk op basis van Fileo en Eros liefde. Agapé liefde is niet gebaseerd of invloedbaar door tijd en gevoel.
Een Agapé liefde kun je krijgen door Gods liefde toe te laten in je huwelijk en je leven. Lees ook 1 Kor 13:7 en Rom 8:38-39.

De Uitdaging voor deze week

Doe eens iets van de gewone dagelijkse dingen voor je partner. Doe iets waaruit blijkt( voor jezelf en je partner ) dat je liefde gebaseerd is op een keuze en niet op een gevoel. Was haar auto. Maak de keuken schoon. Koop zijn favoriete toetje. Vouw de was op. Laat zien dat je van je partner houdt, enkel en alleen omdat je het zo fijn vindt om met hem of haar getrouwd te zijn.

Was je liefde vroeger gebaseerd op het gedrag of de eigenschappen van je partner? Of was jouw toewijding de basis? Hoe kun je de liefde blijven geven wanneer je partner je geen liefde terug geeft, zoals jij dat graag zou willen?

Schrijf je antwoorden op, en lees het nog eens terug over een paar weken.

Tot slot.

Wie op de Heer vertrouwt wordt met Liefde omringd.

Psalm 32:10

Leuk dat je even langs kwam op mijn blog. Dank je wel.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.