Vrouwen uit de Bijbel:Hanna

For English click Here

En Hanna bad:

Nu juicht mijn hart dankzij de HEER, fier heft mijn hoofd zich op, dankzij de HEER, mijn mond spreekt vrijmoedig tegen mijn vijanden, want dankzij uw hulp beleef ik vreugde

1 Samuel 2:1

Hanna haar naam betekend ‘GENADE’.
Toepasselijke naam als je ziet hoe vaak in haar leven haar genade is gegeven.
Hanna is een Godvrezende moeder.
Hanna haar verhaal lijkt wel wat op die van Sara.
Ook Hanna beleef kinderloos en had veel verdriet te verwerken.
Ook Hanna haar man had meerdere vrouwen. Zowel Sara als Hanna bleven bidden. Beide geloofde ze dat God hun gebed zou verhoren.

Bron foto: Google

Uiteindelijk kreeg Hanna een zoon. Samuel, hij was de laatste richter.
Hij was ook priester en zalfde David in tot koning.
Samuel werd een belangrijk persoon in de geschiedenis van Israël.
Hanna stond bekend om haar geweldige geloof en standvastigheid.

Zoals Sara haar verhaal overeenkomt met Hanna zo was Hanna haar verhaal een voorloper op Maria de moeder van Jezus.

Hanna’s gebed van toewijding in 1 Samuel 2:1-10 was een model voor Maria haar lofzag in Lucas 1:46-55
Zoek het maar eens op.

Beide vrouwen gave hun eerst geborenen terug aan God.
Les met mij mee in 1 Samuel 1:24-28 en Lucas 2:22-24
Samuel ging op peuter leeftijd al fulltime voor een training naar de tabernakel. Wat een opgave.

Hanna komt niet voor in de genealogische lijn van Jezus.
Maar er was wel de messiaanse hoop.
Deze hoop staat op de voorgrond bij Hanna in het oude testament.
Elke rechtvaardig man en vrouw in het oude testament had deze hoop. Zo ook dus Hanna.
Lang voordat Jezus als mens naar de aarde kwam was de verlosser al beloofd. Zelfs Job spreekt hierover.
Zoek maar met mij mee op: Job 19:25-27

I Know My Redeemer Lives.

Ik Weet Mijn Verlosser Leeft.

Hanna was geen opvallende vrouw. Ze woonde met haar man Elkana in het gebied dat werd bewoond door de stam van Efraim. In 1 Samuel 1:1 en in 1 Kronieken 6:22-27 kun je hier meer over lezen.

Hanna reisde ieder jaar trouw met Elkana mee naar de tabernakel om te aanbidden en te offeren. Net zoals Zacharias en Elisabet dat deden in het Nieuwe Testament.
De Tabernakel bevond zich in Silo. De mannen verbleven daar een aantal weken per jaar. Het ging er niet altijd even netjes aan toe. Gierige mannen die illegaal en soms met geweld de beste stukken van de offers van de mensen voor zichzelf pakte. En sommige misbruikte hun positie om jonge vrouwen zelfs te misleiden. Lees maan na in 1 Samuel 2:13-16 en vers 22. Het was geen fijne tijd toen om daar te leven.
Hanna haar leven kende vaak verdriet. Haar man had naast haar nog een vrouw. Peninna. Peninna had wel kinderen van Elkana ( 1 Samuel1:2) Peninna werd ook wel Hanna’s rivaal genoemd in vers 6.
Elkana hier meer van Hanna dan van Peninna. Dit maakte de rivaliteit tussen de dames allen maar groter. Een reden waarom God het huwelijk heeft in gesteld tussen een man en een vrouw  is deze, om een strijd zoals tussen Hanna en Peninna te voorkomen.

Hanna leed enorm onder haar onvruchtbaarheid. Daarbij kwam ook nog dat Peninna haar constant zat te treiteren. De stress maakte dat Hanna haar leven bijna ondraaglijk werd. Ze kon van ellende niet meer eten. Hanna haar ambitie in haar leven was moeder worden. Ze begreep dat haar moederschap de hoogste roeping is die God een vrouw kan geven.

LET OP!! Ik zeg NIET dat als je geen moeder bent God je niet belangrijk vind. Dit is zelfs Bijbels weerlegt in 1 Korintiers 7:8-9 en in Psalmen 127:3.
Je hoeft geen echtgenoot te zijn of moeder om God te kunnen dienen. Denk maar aan Mirjam de zus van Mozes. Of aan Debora, wel getrouwd maar daarvoor niet bekend in de Bijbel.

Laten we eerlijk zijn er is geen man op deze aarde die het moederschap kan vervullen. Het is een taak voor vrouwen door God aan ons gegeven. Bijna alle vrouwen in de Bijbel worden geeert om hun taken in huis en in hun gezin.
Het verlangen van Hanna was oprecht. Helaas wordt de rol van het moederschap in onze tijd niet gezien als een vooraanstaande baan. Gods plan was vanaf het begin van de tijd dat wij vrouwen Godvrezende kinderen moeten opvoeden en verzorgen. 1 Timoteüs 5:10 en Titus 2:3-5 schrijven hier over.

Hanna werd een vrouw door God gebruikt om te helpen David te vormen. Je zou Hanna’s invloed als Godvrezende vrouw en moeder kunnen onderverdelen in 3 grote liefdes in haar leven.

Hanna had liefde voor haar man:

Ook hield hij meer van haar dan van Peninna. Dit zie je in 1 Samuel 1:4-5.
Hij gaf Hanna het dubbelen van het offermaal dan aan Peninna en haar kinderen. Dit was een eerbetoon van Elkana aan Hanna. Het huwelijk was niet perfect. Dit kwam door jaloezie en rivaliteit met de andere vrouw van Elkana. Het huwelijk was wel sterk. Elkana is met Peninna getrouwd omdat Hanna hem geen kinderen kon geven. Kinderen waren vroeger van levensbelang. Het huwelijk tussen Elkana en Peninna was dus geen huwelijk uit liefde, maar uit pure noodzaak.

De liefde tussen man en vrouw is de sleutel tot een goed gezin. Een gezonde sfeer in het gezin wordt gebouwd op de liefde tussen de man/vader en vrouw/moeder. Vergeet ook niet dat jouw voorbeeld van het huwelijk de toekomst visie zal zijn van jou kinderen in hun huwelijk. De kinderen kijken  af bij jouw hoe jullie met elkaar omgaan.  Wat je zaait is wat je oogst.
Dank aub niet oh mijn kinderen zijn nog klein die beseffen dat toch nog niet. Daar maak je een grote vergissing. Ook al hadden Hanna en Elkana hun problemen, hun liefde voor elkaar was sterk net als hun huwelijk.

Ook hield Hanna van God. Zoveel dat ze haar enige zoon terug gaf aan God om in dienst te staan van HEM. Van HEM die haar gebed verhoord heeft. Hanna Bad God dus niet om een kind voor haar eigen plezier. Kinderen zijn een geschenk van God. Lees maar in Psalmen 127:3 en Genesis 33:5. Hanna bad tot haar God, lang en onophoudelijk. ( 1 Samuel 1:12)

Hanna had liefde voor haar gezin. Hanna wist hoe belangrijk de eerste jaren van haar opvoeding zou zijn voor de rest van Samuels leven.
Lees Spreuken 22:6 maar eens.

Hanna is een voorbeeld voor ons heden daagse vrouwen.

Dank God voor je Huwelijk en je gezin.

Blijf dichtbij je Maker.

Eveline

Vragen:

1 Op welke plaats staat God in jouw leven?

2 Bid  jij onophoudelijk en zonder twijfel?

3 Wat kan je leven van Hanna?

4 Wie is jouw voorbeeld of wie zijn voorbeeld ben jij om een vrouw naar Gods hart te zijn?

Bewaren

Bewaren

Advertentie

2 gedachtes over “Vrouwen uit de Bijbel:Hanna

  1. Pingback: Maria de moeder van Jezus. – GMG

  2. Pingback: #Woordvrouw : Hanna – Look Around The Corner

Leuk dat je even langs kwam op mijn blog. Dank je wel.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.