Vrouwen uit de Bijbel: Anna de Profetes

 For English click Here

(Ze) bracht hulde aan God en sprak over het kind met allen die uitzagen naar de bevrijding van Jeruzalem.

Lucas 2:38

Anna was een van de weinigen die Christus herkende als Messias, samen met Jozef en Maria en de herders en Simeon.

Anna had via een Engel gehoord over de geboorte van Christus. Er zijn maar 3 verzen bekend over Anna en wel in Lucas 2:36-38.

 Er was in de tempel ook een profetes, Anna, een dochter van Fanuël. Ze hoorde bij de stam van Aser en was84 jaar oud. Zeven jaar na haar huwelijk was haar man gestorven. En nu kwam ze nooit buiten de tempel. Dag en nacht bleef zij daar om God te dienen met vasten en bidden.
Zij kwam er net aan terwijl Simeon met Jozef en Maria stond te praten. Ook zij begon God te danken. Aan iedereen die uitkeek naar de bevrijding van Jeruzalem, vertelde zij dat de Christus was gekomen.
Anna werd in vers 25 als vroom en rechtvaardig beschreven. Ze (zo lijkt) was een bekende in de tempel.
Simeon en Anna wordt verondersteld dat ze elkaar konden. Ze waren beide op leeftijd. Toen Simeon de zegen uitsprak over het kindje Jezus. Was Anna daar en luisterden. Anna kende de belofte uit het OT over de komst van de Messias. Haar verlangen om Hem te zien ging in vervulling toen ze bezig met het vervullen van haar taken in de tempel.
                                     Bron van de foto: Google
Anna verschijnt in een paar verzen van het evangelie van Lucas, maar haar toevoeging daar verhoogt het belang van haar leven en getuigenis. Ze werd door God gezegend om 1 van een handjevol getuigen te zijn die het belang van Jezus geboorte kenden en begrepen. Ze maakte hier ook geen geheim van.
Anna was een profetes. Lucas introduceert haar als volgt:
Er was daar ook een profetes Anna Lucas 2:36.
Haar naam betekend in het Hebreeuws het zelfde alsHanna. Wat betekend Genade.
Profetes betekend hier niet waarzegster of toekomst voorspeller. Het betekend simpel weg dat Anna sprak over Gods woord en God woord deelde met wie het wilde horen. Anna sprak tot vrouwen. Wellicht was het een vrouw die bemoedigingen deelde met andere vrouwen die naar de tempel kwamen.
In het Oude Testament worden maar 5 vrouwen profetes genoemd.
Mirjam in Exodus 15:20
Debora in Richteren 4:4
Chulda in 2 Koningen 22:14
Noadja in Nehemia 6:14
Jesaja’s vrouw in Jesaja 8:3
Zoek het maar eens op.
Anna bediende God, door Zijn woord te vertellen aan anderen om haar heen. Het is niet zo dat God tot haar had gesproken.
Anna de dochter van Fanuel uit de stam Aser. Haar stamboom wordt gegeven omdat die nogal ongewoon was. Aser was de achtste zoon van Jacob. Hij was van het nageslacht van Zilpa. Lea’s dienstmeisje en Jacob’s bijvrouw ( Gen 30:12-13)
De stam Aser leefde in het afvallige Noordelijke koninkrijk van Israël. Bijzonder dus dat Anna toch zo’n bijzondere rol speelt in de Bijbel.
Anna was hoogbejaard toen Jezus werd geboren. Ze was een weduwe. 7 jaar na dat ze getrouwd was overleed haar man. Ze is nooit hertrouwd. Het leven als weduwe was in die tijd niet makkelijk, zeker niet als je geen kinderen had. Het is aannemelijk dat Anna arm was. Een van de redenen waarom Paulus jonge weduwe aanspoorde om weer te hertrouwen ( 1 Tim 5:14) was om de kosten van de kerk te drukken. Zij zorgde voor de weduwe. Ze had geen luxe leven en er staat ook in Lucas 2:37 dat  ze God dag en nacht diende met vasten en bidden. Ook geeft Lucas aan dat ze altijd in de tempel was. Anna lijkt dus een zeer geestelijke vrouw. Die tegen allen sprak.
vragen bij deze overdenking:
1) Deel jij met weduwe in je omgeving?
2) Spreek jij openlijk over God de Vader tegen anderen, zo Nee wat weerhoud je hiervan.
3) Ken jij een vrouw in je omgeving als Anna. Onopvallend maar van veel betekenis.
Denk eens na over deze niet opvallende vrouw.
Blijf dichtbij je Maker.

Bewaren

Advertentie

3 gedachtes over “Vrouwen uit de Bijbel: Anna de Profetes

  1. Mooi zeg! God vraagt ons om te zien naar weduwen en wezen. Dat is een opdracht. Dat is in ieder geval wat we doen waar mogelijk. En…Ik kan mijn mond niet houden om te spreken als het gesprek op gang komt. Ik sta daar open in.

    Like

  2. mydailynotebookblog

    Mooi blog…..ik probeer het op mijn manier door de mensen die alleen in het leven verder moeten dus wees, weduwe, weduwnaar af en toe een kaartje te sturen en verder ga ik zeker gesprekken niet uit de weg….maar ben ik liever praktisch bezig, dus door mensen te helpen zo geef ik graag aan anderen als ik over heb, stuur ik graag een kaartje. ❤️

    Like

  3. Pingback: Maria de moeder van Jezus. – GMG

Leuk dat je even langs kwam op mijn blog. Dank je wel.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.