Uitdaging 8 De Liefde is niet afgunstig

En heb je je lijstjes kunnen maken?
Gaf het je duidelijkheid?

Vandaag gaan we verder met de Liefde is niet afgunstig.

Lees met mij mee:

Hooglied 8:6

Sterk als de dood is de Liefde, beklemmend als het dodenrijk de hartstocht.
De Liefde is een vlammend vuur, een laaiende vlam.


Jaloezie is een van de sterkste drijfveren die de mens kent. Het komt van het Griekse woord ‘zelos’, dat ijver betekent. De Bijbel zegt: Woede is wreed, razernij is als een stortvloed, maar wie is er tegen jaloezie bestand? ( Spreuken 27:4)
Je hebt 2 soorten jaloezie, laten we zeggen de goede en de foute.
De goede is gebaseerd op Liefde.
De verkeerde is gebaseerd op afgunst.

De goede jaloezie komt op als iemand die bij jou hoort, zijn of haar hart richt op iemand ander die jou vervangt. Als een vrouw vreemdgaat en zich aan een ander geeft, voelt haar man terecht jaloerse boosheid, omdat hij van haar houdt. Hij wil graag terug waar hij recht op heeft.
De Bijbel laat zien dat God op deze manier terecht jaloers is, Hij is niet afgunstig, alsof Hij zou willen hebben wat wij hebben ( Hoeft Hij ook niet want Hij heeft alles). Hij verlangt enorm naar ons en wil graag dat Hij onze eerste Liefde is. De Bijbel waarschuwt ons ook dat we geen andere goden moeten dienen. (Deuteronomium 4:24).
Nu we dit vastgesteld hebben, kunnen we on richten op de ander vorm van de foute jaloezie.
Deze jaloezie komt voort uit egoïsme, afgunst op wat een ander heeft.
Merk jij dat je jaloers bent op anderen? Wat maakt jouw jaloers op een ander?
Maak je geen zorgen veel mensen hebben last van jaloezie. Hoe egoïstischer je bent hoe meer je last zult hebben van de foute jaloezie.
Pas dan op want het kan je relaties binnen sluipen en het vernielt je relaties.
Lees Jakobus 3:16 en Jakobus 4:1-2 maar eens.
In de Bijbel komen ook jaloezie voor kijk maar naar Kaïn die werd boos op God omdat God wel het offer aanvaarden van zijn broer. Sara die haar slavin Hagar weg stuurde omdat zij wel kinderen kon krijgen. Jozefs broers die zagen dat Jozef het lievelingetje was van hun vader. Jezus die meer Liefde toonde en wonderen deed waardoor hij meer geliefd was dan de priesters.
Je bent meestal niet jaloers op mensen met wie je geen band hebt. Als je jaloers bent op iemand heb je vaak een band met die genen, het kan dus ook makkelijk je huwelijk infecteren.
Als je trouwt ben je elkaars kapitein van de fanclub van de ander. Jullie worden één. het is de bedoeling dat je van elkaar geniet. Maar zodra egoïsme de kop opsteekt kan het wel eens heel anders gaan lopen dan je had verwacht op de dag dat je JA zei.
Een voorbeeld hoe jaloezie kan ontstaan in een huwelijk, Je man gaat de hele zaterdag sporten terwijl jij het huis moet schoon maken. Je man komt binnen met een glorie verhaal over zijn dag, terwijl jij met het zweet op je hoofd staat en met liefde hem een klap zou willen geven.

Of bijvoorbeeld je vrouw gaat steeds weg met haar vriendinnen terwijl jij op de hond moet passen.

Omdat je Liefde niet jaloers is geef je elkaar ruimte en gun je elkaar deze pleziertjes.
Je wilt graag dat de ander geniet. Je bent trots op wat de ander doet en laat zien dat je het niet zonder de ander zou kunnen.

De Uitdaging is:

Neem je voor om de grootste fan van je partner te worden en alle jaloerse gedachten te verwerpen. Je kunt jezelf helpen om op je partner en zijn of haar successen gericht te blijven, door de lijst met negatieve eigenschappen ( die je vorige week hebt gemaakt) te verbranden. Vertel je partner daarna hoe blij je bent met een succes dat hij of zijn onlangs heeft behaald.

Hoe moeilijk vond je het om de lijst te verbranden? Schrijf een een paar succesmomenten uit het leven van je partner op. Hoe kun je hem of haar in de toekomst aanmoedigen om opnieuw succes te behalen?

Wees blij met wie zich verblijdt, heb verdriet met wie verdriet heeft.

Romeinen 12:15

Leuk dat je even langs kwam op mijn blog. Dank je wel.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.