Vrouwen uit de Bijbel: Michal

e3985917173450fff037bd2e5cb594ca

For English click Here

Michal haar verhaal kun je lezen in 1 Samuël en 2 Samuël. Zij was een prinses samen met haar oudere zus. Michal was de eerste prinses in Israël. Haar vader was Saul de eerste koning van Israël.

Nadat David Goliath had vermoord met die ene steen, werd hij heel erg populair bij het volk maar ook bij Jonathan en Michal.
1 Samuël 18:1 – 4 (BB)
Die dag nam Saul hem bij zich in dienst. Hij liet hem niet naar zijn vaders huis teruggaan. En Jonatan mocht David heel erg graag. Ze werden elkaars allerbeste vriend. Jonatan sloot een verbond met David.  En hij gaf hem zijn mantel en zijn wapenrusting. Zelfs zijn zwaard, zijn boog en zijn gordel.

In 1 Samuël 18:20 (BB) lees je:

Maar Michal, de andere dochter van Saul, hield van David. Toen Saul hiervan hoorde, was hij daar blij mee.

In eerste instantie zou David trouwen met Merab, de oudere zus van Michal. Dit omdat hij Goliath had vermoord. Maar doordat Saul jaloers werd op de populariteit van David, heeft Saul haar aan een andere man gegeven. David mocht uiteindelijk trouwen met Michal, mits hij 100 Filistijnen zou vermoorden. Saul vroeg dit omdat hij hoopte dat David om zou komen tijdens dit gevecht. Nadat David de 200 man had gedood ipv 100 kon Saul er niet meer omheen om Michal aan hem te geven, zodat zij man en vrouw zouden worden.

Ondanks dat David en Michal waren getrouwd, deed Saul er alles aan om David te doden. Hun huis werd omsingeld, maar Michal hielp David te ontsnappen via het raam van hun huis. Ze vulde het bed van David op met een pop. Later ging ze naar haar vader en vertelde hem dat David haar zou vermoorden als ze niet zou helpen met zijn ontsnapping.

Na dit nieuws werden David en Michal van elkaar gescheiden. De scheiding duurde 14 jaar, tot dat Saul was overleden. In de tussentijd had Michal een andere man gekregen van Saul. Toen David de troon weer besteeg, vroeg hij Michal weer terug te komen bij hem en dit deed zij. Zij verliet haar tweede man.
In 2 Samuël6:16 lezen we het volgende:

Zo kwam de kist van de Heer de ‘Stad van David’ binnen. Davids vrouw Michal, de dochter van Saul stond uit het raam te kijken. Ze zag koning David huppelen en dansen voor de Heer en ze vond dat hij zich vreselijk belachelijk maakte. 

Waar was haar liefde voor David gebleven?

Wat kunnen wij nu nog leren van Michal?

 • Door haar ervaringen van het leven is ze bitter geworden.
 • Ze heeft nooit het ‘gewone’ Joodse meisje kunnen zijn.
 • Doordat haar zus jong stierf moest zij voor haar 5 kinderen zorgen.
 • Haar vader haatte haar man, ze werden gedwongen van elkaar gescheiden.
 • David had zijn hart verloren aan Abigail.
 • En op nummer een stond voor hem De HEER.
 • Michal stierf zonder dat ze ooit moeder is geworden, alleen en bitter.

In Hebreeën 12:15 worden we gewaarschuwd om de bitterheid geen wortel te laten schieten in ons hart. Hoe somber en naar je leven ook is, God vraagt ons om Hem te blijven vertrouwen.
Wanneer je gedumpt wordt door iemand waar je van houdt, zegt God; vertrouw mij.
Wanneer er misverstanden zijn, of wanneer wij teleurgesteld en gepijnigd zijn in het leven zegt God; vertrouw mij. Hij wil niet dat we neergedrukt en bitter worden.

Michal was niet een vrouw naar Gods hart, maar David ondanks al zijn fouten wordt wel een man naar Gods hart genoemd.  Waarom?

 • David geloofde zonder enige twijfel in God
 • David hield van Gods geboden
 • David was oprecht dankbaar
 • David had oprecht berouw
 • David liet zijn geloof dagelijks zien, dit maakte God blij.

Michal had bovenstaande eigenschappen niet. Hield zij echt van David of was het omdat hij Goliath had vermoord, dat zij hem aantrekkelijk vond. Hield zij net zoveel van God als David? Het lijkt of Saul en David de oorzaak zijn van haar bitterheid, maar is dit werkelijk zo……. had zij niet een groot probleem met God?

Of David en Michal zonder tussen komen van haar vader wel bij elkaar hadden gebleven valt te betwijfelen. Haar geloof in God was zo anders dan dat van David, dat had mogelijk een wig gedreven tussen de twee. David hield van God, Michal verafschuwde de manier waarop David God aanbad.

God verwacht van ons niet dat wij perfect zijn. Hij wilt wel dat wij hem zonder twijfel vertrouwen. Hij wil dat wij ieder deel in ons leven in Zijn handen leggen. Hij houdt van ons en wil dat wij Hem gehoorzamen. Kan jij dat? Volg het voorbeeld van David op, wees dankbaar en als je de mist in gaat heb oprecht berouw. Geef God de eer en Glorie in je leven. God vergeeft ons altijd.

Blijf dichtbij je Maker.

Naar aanleiding van de challenge op de Facebook groep Bijbel Journaling heb ik dit gemaakt bij 2 Samuël 6.

Michal 2Sam 6 101_0780

Bewaren

4 gedachtes over “Vrouwen uit de Bijbel: Michal

 1. Wat een diepe lessen. Dank je wel Even. Het raakt mij enorm. Wanneer er tegenslag is laat je hart niet verbitterd raken. Alleen God kon dit vergoeden.
  Mooi wat een kostbare Bijbel gaat het zo worden he. Al die uitwerkingen, mooie uitleggingen. Ik lees de Bijbel ook heel anders nu. Niet meer vanzelfsprekend. Op zoek naar Zijn boodschap voor mij…

  Geliked door 1 persoon

 2. Pingback: Best of 2017 – LookAroundTheCorner

Leuk dat je even langs kwam op mijn blog. Dank je wel.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.